Jóga Budapest, Jóga a mindennapi életben rendszer, Szatszang jógaközpont, Buda, Jóga és meditáció kezdőknek is

A szantálfaerdő felégetése

2018/03/13. - írta: Kokenyt

Élt egyszer egy jó és könyörületes szívű király, aki nagy gonddal és odafigyeléssel irányította országát. Azon volt, hogy minden alattvalója boldog és elégedett legyen. Sokszor bejárta országát – leginkább gyalogszerrel szeretett közlekedni, és emberekkel találkozni. Ahol csak lehetett, segített a bajban lévőkön. Egy alkalommal találkozott egy szénégetővel, aki éjt nappallá téve dolgozott, mégis élelemre is alig jutott, alig tudta családját eltartani szűkös jövedelméből. A király megsajnálta őt.

– Látom, nagyon nehezen élsz. Ebben az országban senkinek nem kell szűkölködnie. Van elegendő mindenki számára. Átadok neked egy értékes szantálfaerdőt egy évre. Biztos vagyok benne, hogy egy év múlva gazdag emberként foglak viszontlátni.

A szegény ember nem akart hinni a fülének. Térdre esett, és könnyekkel a szemében köszönte meg a királyi ajándékot.

Sajnos azonban mindenütt ott van egy „de”.

sivatagi_szaraz_fa.jpg

A szegény ember nem ismerte a szantálfa értékét. Nem tudta, hogy ha csak egy töredékét értékesítené, már azzal szép summát kereshetne. Nem ismerte a pénzkeresetnek más módját, mint a szénégetést. Ezért elkezdte kivágni az értékes fákat, és szenet égetett belőlük. Kétségkívül még így is kicsit nagyobb jövedelemhez jutott, mint annak előtte, de sokat nem javított a helyzetén.

Eltelt egy év. A király nem felejtette a szénégetőt és az erdejét, s mivel kíváncsi volt, mire jutott a szegény ember, ismét elutazott arra a vidékre. Megdöbbenve látta, hogy az erdő nagy részét kivágták, s a szénégető majdnem ugyanolyan ágrólszakadt, mint annak előtte volt.

– Mit műveltél, te szerencsétlen? – kérdezte felháborodva. – Miért kellett elpusztítani ezt a nagy értékű erdőt? Van fogalmad arról, mennyit érnek ezek a fák? Ha csak egyetlen ágat adtál volna el, már abból meggazdagodhattál volna.

A szegény ember összeomlott, zokogni kezdett.

– Uram, én nem tudtam, mekkora érték volt a kezemben. Azt mondod, hogy milliomos is lehettem volna? Most mit tegyek?

– Bizony, ez így van. De sajnos, a lehetőség elszállt. Az egy év elmúlt, vissza kell szolgáltatnod az erdőt. Új csemetéket kell ültetnem, hogy ismét szép lombos fák nőjenek benne. Legközelebb majd bölcsebben és körültekintőbben jársz el. 

 

A történet szegény embere jelképezi a dzsiva átmát, az egyént, akinek Isten emberi testet adott, de aki nem tud élni ezzel, az elpazarolja értékes lehetőséget – felégeti vágyai, szenvedélyei tüzében. A sokszínű felszíni világ félreértelmezése, a valóság nem ismerete olyan hatalmas, hogy észre se vesszük, hogy sokszínűsége, változatossága mikor és hogyan zavarja meg ítéletalkotó képességünket.

 Paramhans Swami Maheshwarananda: Iz tame ka svetlu (részlet)

Jógatanfolyamok, jógabölcselet: KATTINTS

komment
süti beállítások módosítása