Jóga Budapest, Jóga a mindennapi életben rendszer, Szatszang jógaközpont, Buda, Jóga és meditáció kezdőknek is

Tudatszintek

2018/02/21. - írta: Kokenyt

Az emberi fejlődés lépcsői - Jóga a mindennapi életben rendszer

A tudat fejlődése nyolc különböző szinten történik, amelyek a kőtől az emberig terjednek. Kövek, hideg fémek, halak, növények, madarak, állatok, az ember, és így tovább.

Az emberi tudat az anyagi világhoz jobban kötődő, behatárolt, alvó tudatosság – amelynek nincs rálátása az asztrális világ finomabb szintjeire –, és a spirituális tudat között helyezkedik el. A spirituális tudat kiegyensúlyozott az anyagi világban és a spirituális vagy asztrális világban úgyszintén.

Tehát egy átlagos ember a tudat három szintje között ingázik, a tudattalan, a tudatalatti és tudatos állapot, más szavakkal a mélyalvás, az álom és az ébrenlét állapotai között. Tehát mi naponta mozgunk egyik tudatállapotból a másikba. És van egy negyedik szint, amit felsőbb tudatnak hívnak.

Ez a tudat éberebb tudat, mint a szokványos ébrenlét. Amikor tudatosak vagyunk, mindent befogadunk. Amit hallunk, szagolunk, látunk és így tovább.

És ehhez hasonlóan a jógik képesek érzékelni olyan dolgokat is, amit a szokványos érzékszervekkel nem lehet. Olyan tudatosak ezekben a dolgokban, mint mi az anyagi világban.

És van kozmikus tudat. Ez a legmagasabb tudat, amely egy a teljességgel, mindenütt jelenlevő, egyetemes tudat. Ez a tudatállapot földi létünk utolsó állomása.

 

Paramhans Swami Maheshwarananda
Vishwaguru, Mahamandaleshwar

Forrás: The Truth about Yoga (videofilm)

További cikkek, információk, tanfolyamok: https://www.jogaunio.hu/

komment
süti beállítások módosítása